Home » Projecten » Boerderij aan de Bleijendaalseweg in Berlicum

Boerderij aan de Bleijendaalseweg in Berlicum

 

Programma

Het verbouwen van een oude bestaande boerderij uit de eerste helft van de vorige eeuw.
Deze boerderij bestaande uit een woongedeelte en een stalgedeelte, diende tot twee woonhuizen te worden om gebouwd. Het uitgangspunt om de bestaande buitengevels te laten staan en daar waar nodig te herstellen met bestaande stenen. De bestaande uitstraling van de buitenzijde moest behouden blijven en daarentegen de binnenzijde modern ingericht.
Het bestaande interieur met veel hokjes en geen waardevolle elementen gaf geen aanleiding om het te behouden. Wel is de bestaande kelder met opkamer in het nieuwe plan betrokken.

Ontwerp

Zoals al aangegeven, diende de buitenzijde zoveel mogelijk origineel te worden gehouden. Uitvoering met materialen zoals houten kozijnen, stalen stalramen, baksteen buitenmuren en lekdorpels, keramische pannen, zinken goten en gepotdekselde houten delen. De binnenzijde van beide woningen zijn modern vormgegeven met strakke wit gestucte muren. De woning in het “voorhuis” heeft een entreehal die open is tot aan de kap. Door deze vide loopt een “brug” die de ontsluiting is voor meerdere slaapkamers. Vanaf de verdieping is zicht in de vide op de entreehal en werkkamer, maar is er ook visueel contact met de verblijfsruimte in de “opkamer” op de begane grond. Het uitgangspunt om ruimte te scheppen is tot stand gebracht door openheid te creëren naar naastgelegen ruimten maar ook door toepassen van vides.

Contact opnemen

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.