Home » Projecten » Rijksmonumentale boerderij in Den Dungen

Rijksmonumentale boerderij in Den Dungen

Deze boerderij aan de Spurkstraat in Den Dungen is een rijksmonumentale boerderij uit begin 1700 waarin nog het originele houten gebint, schouw en brandmuur aanwezig zijn.

In al die jaren is deze boerderij meerdere malen verbouwd waarbij vele originele elementen verloren zijn gegaan. In de boerderij zoals deze vorig jaar is aangekocht zaten vele originele elementen helemaal weg gestopt of waren niet meer aanwezig. Alleen de houten kolommen en enkele liggers waren zichtbaar.

Opzet in het nieuwe ontwerp was om alle originele elementen geheel zichtbaar te maken. De binnenzijde van de boerderij is als het ware geheel leeg gemaakt op het gebint, de schouw, de brandmuur en de verdiepingsvloer na.

Aangezien het een rijksmonument is, waren aanpassingen aan de buitenzijde nagenoeg niet mogelijk

In de boerderij was het nogal donker door een gering aantal ramen. Als oplossing zijn er binnen meer open ruimten gemaakt om het licht dieper in de woning te krijgen. Daarnaast zijn de knieschotten van de verdieping weg gehaald en vervangen door glas waardoor er visueel contact is tussen begane grond en verdieping. Doordat het licht van de dakramen op de verdieping ook naar beneden kan doorstralen, komt er extra licht op de begane grond. Daarnaast wordt het gehele houten gebint zichtbaar voor begane grond en verdieping. Voor de privacy zijn er op de verdieping schuifdeuren geplaatst achter het glas, die gesloten kunnen worden wanneer dat wenselijk is. Mede door de transparantie is nu de gehele houten constructie (gebint) en schouw zichtbaar.

Door de combinatie van originele elementen met een moderne architectuur wordt hiermee nog meer de nadruk gelegd op de authentieke elementen.

De meerwaarde in dit ontwerp is dus de kunst van het weghalen waardoor verborgen elementen weer zichtbaar werden.

Fotografie: John van Groenedaal

www.johnvangroenedaal.nl

Contact opnemen

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.