Uitbreiding VMBO “Het Hooghuis West” Oss

 

Programma

Het programma bestaat uit een uitbreiding over drie bouwlagen tegen de bestaande school. De begane grond geeft ruimte aan een winkel waar de leerlingen zelf werkzaam zijn. Deze winkel dient toegankelijk te zijn voor publiek met een eigen entrée. De eerste verdieping biedt ruimte aan een open leercentrum waar leerlingen zelfstandig kunnen leren in hun eigen tempo en onder begeleiding van meerdere docenten. De tweede verdieping geeft ruimte aan een theaterzaal waar vanaf het schooljaar 2010-2011 een theateropleiding start. Er wordt dan les gegeven in acteren, dansen, zingen en muziek. Ook de theaterondersteuning komt aan bod in de vorm van decors, kostuums, licht, geluid, beeld en grime.

Ontwerp

Inspiratiebron voor het ontwerp zijn kreten als “openheid” en “transparantie”, welke kenmerkend zijn voor de manier van werken binnen “Het Hooghuis”. Het gerealiseerde ontwerp geeft plek aan drie verschillende functies in drie verschillende lokalen. Reden om elke functie per laag een eigen identiteit te geven. Het idee van de uitbreiding is gebaseerd op drie in elkaar geschoven kokers en verdraaid. Doordat deze kokers twee lagen hoog zijn en t.o.v. elkaar één bouwlaag verspringen, ontstaan er vides die de verschillende lokalen visueel verbinden. Door de verdraaiing raken de volumes elkaar minimaal waardoor het spel met de zwaartekracht, ruimte en licht nog sterker wordt. Verder is het door deze stapeling mogelijk om vanuit elk van de drie lokalen zicht op de andere lokalen van de uitbreiding te hebben. Alle bouwlagen bevatten een vide van twee bouwlagen hoog maar het theater op de bovenste verdieping is volledig twee bouwlagen hoog waardoor hier ruimte is voor een tribune. De theaterzaal is ook transparent en geeft een mooi uitzicht op de omgeving.
Bij voorstellingen kan het theater zo nodig volledig worden verduisterd. De nieuwe architectuur wijkt sterk af van het bestaande bakstenen gebouw. Door een glazen tussenruimte wordt de bestaande architectuur van de uitbreiding losgekoppeld.

Materialisering

De “kokers” zijn allemaal uitgevoerd in wit stucwerk. De wanden lopen van buiten naar binnen in dezelfde kleur en textuur door. Om de holte en transparantie van de “kokers” nog meer te accentueren zijn de aluminium vliesgevels in antraciete kleuruitvoering uitgevoerd dat in contrast staat met het witte stucwerk van de wanden.

Contact opnemen