Woningen aan de Deken Baekershof in Schijndel

Ontwerp: Jean-Sébert van der Doelen, BAS Architectuur BV

Programma

Dit project omvat 55 ruime zorgappartementen in het centrum van Schijndel. De appartementen zijn gekoppeld aan het zorgcentrum Mgr. Bekkershuis. Bewoners kunnen hier zelfstandig wonen maar kunnen ook rechtsreeks zorg krijgen via het zorgcentrum.

Het project wordt in drie fasen gerealiseerd. Fase drie dient nog uitgevoerd te worden. In 2012 zal het gehele plan gereed zijn.

Ontwerp

Het plangebied is opgesloten tussen de Sint Servatiusstraat en de Deken Baekersstraat en is gelegen naast het zorgcentrum Mgr. Bekkershuis. De ontsluiting van het complex met twee hoofdentrees is dan ook aan beide straten mogelijk. Om personeel van het zorgcentrum direct zorg aan bewoners van dit complex te kunnen bieden, is koppeling met het Mgr, Bekkershuis als voorwaarde gesteld. Het door bebouwing omsloten binnenterrein biedt ruimte voor tuin en verblijfsruimte. Door de H-vorm van de nieuwe bebouwing ontstaan er twee binnenplaatsen. Een binnenplaats sluit aan op de binnentuin van het zorgcentrum en het andere binnenterrein is een parkeerterrein voor auto’s, die vanaf de straat niet zichtbaar zijn. De bebouwing aan de Deken Baekersstraat en Sint-Servatiusstraat hebben dezelfde architectuur. Het plan is maximaal 4 bouwlagen en minimaal twee bouwlagen hoog en plat afgedekt. Met de diversiteit aan bebouwing in de omgeving is met dit gebouw de overgang gemaakt tussen bestaand hoog zorgcentrum en de lage eengezinswoningen. De volumes zijn daarom trapsgewijs gestapeld van twee naar vier bouwlagen. Door de trapsgewijze architectuur ontstaan er grote dakterrassen t.b.v. de appartementen. Om de diversiteit nog meer te vergroten en de schaal visueel te verkleinen, zijn meerdere kleuren baksteen toegepast.

Bijzonderheden

Dit “slimme zorgproject” heeft de “Smart homes award” gewonnen door uitgebreide toepassing Van domotica voorzieningen, die bijdragen aan de kwaliteit van wonen en leven.

Contact opnemen