Woonhuis aan de Gemondseweg in Gemonde

 

Locatie

Deze nieuwe woning met bijgebouw aan de Gemondseweg is ter vervanging van een oude bestaande woning met bijgebouwen. Kenmerkend aan deze locatie is het feit dat het bouwvlak driehoekig is en ingeklemd tussen twee wegen waardoor je als het ware meerdere “voorgevels” hebt. Hierdoor is het een uitdaging om op een dergelijk kleine zichtbare hoek een woning te realiseren waarbij je toch privacy hebt en voldoende achtertuin. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van mantelzorg dus grotendeels is het programma op de begane grond gelegen.

Ontwerp

Er is voor de woning gekozen om een langgerekt slank volume te maken evenwijdig aan de hoofdweg (voorgevel naar hoofdweg) om hierdoor achter de woning wat meer tuin te kunnen creëren. Dit langgerekte volume staat op poten van licht stucwerk en is voorzien van een zadeldak met vlakke antraciet pannen. De dakrand wordt uitgevoerd in zink. Vervolgens worden onder dit volume twee baksteen volumes (donkerrood) geschoven. Hierdoor krijgen de woning en de mantelzorgwoning hun eigen identiteit. Het volume van de mantelzorg wordt wat richting de weg geschoven waardoor een erker ontstaat (maximale benutting uitstulping bouwvlak) en het andere baksteen volume steekt er aan de achterzijde uit waardoor een uitbouw ontstaat, op een wat breder deel van het kavel. Zo is geprobeerd met het verschuiven van volumes om het driehoekig kavel zo efficiënt mogelijk te benutten. De kap van het hoofdvolume krijgt vervolgens een organische dakvorm doordat deze aansluit op het dak van de uitstekende erkers aan voor- en achterzijde. Hierdoor worden de erkers nogmaals geaccentueerd en krijgt de voordeur een overkapping. (ook aan de achterzijde) Tussen de baksteen en stucwerk volumes komen glaspartijen waardoor het aan alle zijden voldoende transparantie heeft om het omliggende landschap te kunnen ervaren. Op de kopgevel vormt een tuinmuur één geheel met de woning om zo een front te hebben richting de provinciale weg en de achtertuin meer privacy te bieden. Het bijgebouw, in de stijl van het woonhuis, is zo ver als mogelijk (binnen regels bestemmingsplan) achter op het perceel geschoven zodat het zo minimaal mogelijk ten koste gaat van de achtertuin.

Energie en geluid

De woning is optimaal geïsoleerd en daarnaast zijn extra voorzieningen in het dak opgenomen om minimaal geluidshinder te ervaren van de nabij gelegen provinciale weg.

Constructie

Aangezien er ook mantelzorg in de woning aanwezig is, en er dus twee afzonderlijke woonruimten aanwezig zijn, is er voor gekozen om de constructie zo uit te voeren, dat de begane grond en verdieping vrij indeelbaar zijn zonder hinder van constructie-elementen in de ruimte. Zo kun je in de toekomst er makkelijk één woonruimte van maken omdat je bij de indeling niet gebonden bent aan dragende wanden of kolommen. Zo zijn alleen de binnen spouwmuren en de wanden rondom de trap dragend. De kap is zelfdragend uitgevoerd.

start bouw: zomer 2016

Contact opnemen